Voor het eerst is er maandag een elektrisch vliegtuig vertrokken vanaf het vliegveld Eelde. Het toestel, een Pipistrel, is naar de vliegbasis in Leeuwarden gevlogen. Daar wordt het toestel samen met andere elektrische voertuigen gepresenteerd.

Volgens Onno de Jong, Airport Manager Groningen Airport Eelde, wil de luchthaven de "koploperspositie van Nederland als het gaat om innovatie in elektrisch vliegen faciliteren". "Wij zijn een opleidingsluchthaven. Ook nu willen wij de proeftuin of kweekvijver zijn van nieuwe initiatieven."

De presentatie op vliegbasis Leeuwarden wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is onderdeel van de Elfwegentocht: een duurzaam 14-daags evenement.

Een Pipistrel is een tweezits elektrisch toestel en vliegt geluidsarm en duurzaam. Met de huidige elektromotor en accu kan ongeveer anderhalf uur gevlogen worden. De maximale snelheid is ongeveer 200 kilometer per uur. Het toestel wordt nu alleen nog gebruikt voor demonstraties en evenementen. Naar verwachting wordt het toestel vanaf 2019 ingezet voor trainingsvluchten van piloten in opleiding.