Zo’n 35 zonneboten uit zeven verschillende landen racen dit weekend door Groningen. Er staan onder meer een lange afstandsrace, een slalom en een topspeedmeeting op het programma. 

Centrale locatie van de races, die op vrijdag beginnen, is de Sluiskade in de stad.​

De organisatie van de zonnebootrace vindt het competitieve element erg belangrijk. Ze willen samen met de teams echter ook actief bijdragen aan het ontdekken van toekomstbestendige technieken. Daarom organiseren de New Energy Coalition, Solar Sport One en hoofdsponsor Van Wijnen op donderdagavond een inhoudelijk programma, waarbij de Groningse duurzaamheidswethouder Mattias Gijsbertsen ook aanwezig is.

Ook de teams presenteren zich aan de vooravond van de races op Camping Stadspark, tevens hun thuisbasis voor het weekend. Eerder die dag zijn de laatste technische keuringen gedaan en hebben de schippers hun zwem- en vaartest ondergaan.

Drie verschillende wedstrijden

Op vrijdag en zaterdag zijn de verschillende wedstrijden. Er wordt gestreden tijdens een lange afstandsrace (time trial) van 52 km, een slalom en een topspeed-meting. Dit zal worden gedaan in 3 klassen; jeugdklasse, eenheidsklasse V20 en de vrije klasse. Er zijn teams uit Indonesië, Bahrain, Jordanië, Turkije, Polen, Hongarije en natuurlijk Nederland. 

Vrijdagavond om 19.30 uur is er ook een zonneboten parade met maar liefst 35 boten door de grachten van de stad.​