Groningen Airport Eelde heeft in het eerste kwartaal van 2018 relatief de grootste passagiersgroei in Nederland gekend.

De luchthaven heeft 13,5 procent meer reizigers voorbij zien komen in het afgelopen kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

De stijging komt door de toename van passagiers op chartervluchten (vluchten op aanvraag van een klant).  0,2 procent van het aantal vliegtuigpassagiers in Nederland reist via Eelde.

In 2017 behaalde de vluchthaven een passagiersrecord en wist een positief financieel resultaat te behalen. In totaal vlogen 227.982 reizigers van of naar de noordelijke luchthaven, 26 procent meer dan in 2016.

Landelijk

De groei van de passagiersaantallen op Nederlandse luchthavens zet door. In het eerste kwartaal van dit jaar reisden bijna 16,8 miljoen passagiers per vliegtuig van en naar Nederland, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De groei is met name te danken aan Schiphol en Eindhoven Airport. Voor Schiphol steeg het aantal passagiers met 8,3 procent naar 15,2 miljoen en voor Eindhoven Airport, de tweede luchthaven van Nederland, was een groei van 11,6 procent tot ruim 1,2 miljoen reizigers te zien.

Protest

Duizenden mensen protesteerden zaterdag in zes plaatsen tegen de groei van de luchtvaart. De demonstranten hielden spandoeken omhoog met teksten als 'Luchtvaart groeien doet de aarde groeien'.

De demonstratie is bedacht door Greenpeace en het onlangs opgerichte Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL). De vereniging pleit onder meer voor het inzetten van treinen voor korte afstanden binnen Europa. 

Uit een uitgelekt onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Financiën, blijkt dat belasting op vliegen geen effect heeft op het aantal vluchten. Dat schreef De Telegraaf zaterdag.