Een 44-jarige tbs'er heeft 2,5 jaar celstraf opgelegd gekregen omdat hij tijdens zijn proefverlof 's nachts een vrouw aanviel bij de Hereweg. Na zijn celstraf moet hij terug naar een tbs-kliniek.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

Het incident vond plaats in november 2016. De man probeerde vrouw, een politieagent buiten diensttijd, het Sterrebos naast de weg in te sleuren en bedreigde haar met een mesje. Het slachtoffer raakte gewond aan haar handen.

Tijdens de worsteling die ontstond wist de vrouw het alarmnummer op haar telefoon te bellen zodat de meldkamer mee kon luisteren en haar kon traceren. De dader trapte de telefoon kapot toen hij dit doorhad.

Schuld

De man wordt schuldig bevonden van vrijheidsberoving, poging tot het toebrengen van zwaar letsel en mishandeling van een politieagent. De man ontkent de beschuldigingen, maar de rechtbank acht zijn schuld bewezen. Het DNA van de man zat op de jas van de agent en de vrouw herkende het parfum wat de man gebruikte.

Het Openbaar Ministerie (OM) legde de man ook poging tot doodslag ten laste, maar dit kan niet bewezen worden volgens de rechters. Hierdoor valt de straf lager uit dan wat het OM had geëist. Deze eis betrof 3,5 jaar.

Moord

De man kreeg tbs met dwangverpleging nadat hij in 2003 voor moord werd veroordeeld. De dwangverpleging werd voorwaardelijk beëindigd kort voor het incident in 2016.

De man woonde ten tijde van het voorval buiten de kliniek maar werd nog wel behandeld.