Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 48 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen een 47-jarige Groninger voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in 2016 op de Plataanlaan. De Groninger zou toen in een rijdende auto aan de handrem hebben getrokken, waardoor de auto tegen een pilaar van een viaduct terecht kwam.

Een van de andere inzittenden, een 35-jarige man uit Groningen, kwam door het ongeval om het leven. De andere twee inzittenden raakten gewond. Een van hen heeft blijvend letsel opgelopen.

De verdachte was een bijrijder en reed mee na een voetbalwedstrijd in Frieschepalen. Op een gegeven moment zou hij willen uitstappen, maar wilde de bestuurder niet stoppen. De verdachte heeft daarom aan de handrem getrokken, waardoor de bus slipte.

Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan doodslag en een poging daartoe. Zij gaan ervanuit dat hij niet echt de bedoeling had om de andere inzittenden van het leven te beroven, maar stellen dat hij bewust een risico heeft genomen en bewust moet zijn geweest van dit risico.

Naast de gevangenisstraf eist de officier van justitie ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie jaren. De rechter doet over twee weken uitspraak.