De dodenherdenking in Groningen begint vrijdagavond met een stille tocht vanaf het Joods Monument aan de Hereweg.

 

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Stichting 4 mei Herdenking Groningen nodigt alle inwoners van Groningen om aan de herdenking in de stad deel te nemen. Verdeeld over de dag worden op verschillende locaties binnen en buiten het centrum de slachtoffers herdacht.

Joods Monument

Om 18.35 uur worden kransen gelegd bij het Joods Monument aan de Hereweg en om 18.45 uur vertrekt de Stille Tocht, die van de Hereweg naar het Martinikerkhof leidt. Op het Martinikerkhof vindt om 20.00 uur de openbare herdenking plaats, met twee minuten stilte en een kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Na afloop is iedereen welkom in de Martinikerk voor een kopje koffie of thee. Het Canto Quartet, bestaande uit studenten van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool, zal deze informele afsluiting muzikaal omlijsten. 

Een uitgebreide beschrijving van alle activiteiten en de verschillende locaties is te vinden op www.4meigroningen.nl​.