Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd met het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Naast het festival is er in Groningen nog meer te beleven.

Het Bevrijdingsfestival wordt gehouden het Stadspark. Hier zijn meerdere podia opgebouwd waar zaterdag van 12.00 tot 23.30 uur uiteenlopende muzikanten optreden.

Op het hoofdpodium zijn dat Triggerfinger, Ronnie Flex & Deuxperience, Jungle By Night, De Likt, Ten Years Today, Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Durand Jones & The Indications, Aurora en 2manyDJS.

Op de Sena Performers Stage staan Famke Louise, Josylvio, Frenna, Jacin Trill, STUK, Yung Hendrixxx, Beats by Esko, DJ Melo, Mulu, Poke, Idaly, Joost en Equalz.

Ook voor kinderen is er een hoop te doen. Tussen 12.00 en 19.00 uur kunnen ze bijvoorbeeld broodjes bakken, ponyrijden, geschminkt worden en in levensgrote waterballen over de rivier gaan.

Extra beveiligingsmaatregelen

Vanwege de verwachte drukte neemt de organisatie van het festival verschillende beveiligingsmaatregelen. Zo spelen publiekstrekkers als Ronnie Flex en Famke Louise gelijktijdig en zijn verschillende podia voorzien van aparte entrees.

De organisatie kan op deze manier de mensenstroom beter reguleren en waar nodig gebieden afsluiten voor publiek.

Andere activiteiten

Opiniemaker Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde bij de Universiteit van Amsterdam, geeft op 5 mei een vrijheidscollege op het veld 'De Weide Wereld' van het bevrijdingsfestival. Het college is de laatste van een reeks waarin ook Jan Terlouw en Ali Rizvi aan het woord kwamen.

Het college van Pleij zal gaan over hoe vrij een mening mag zijn. Marlene Bakker verzorgt de muziek tijdens het optreden, stadsdichter Lilian Zielstra draagt gedichten voor. Entree is gratis, reserveren verplicht.

Weersverwachting

Het weerbericht voor zaterdag ziet er gunstig uit. De verwachting is een hoop zon met wat plaatselijke bewolking. Het blijft de hele dag droog en wordt zo’n 19 graden.