De vrijmarkt in Groningen vindt dit jaar niet zoals gebruikelijk plaats langs de singels, maar bij het Noorderplantsoen. De gemeente verwacht door de komst van de koning duizenden bezoekers en heeft daarom besloten de vrijmarkt te verplaatsen.

Ook wordt er dit jaar een extra kindervrijmarkt gehouden.

De vrijmarkt bij het Noorderplantsoen is te vinden langs de Leliesingel en de Kruissingel en op het pad tussen de Leliesingel en de Oranjesingel. Verkopers zijn vanaf 7.00 uur welkom om een plek te zoeken. De handel begint om 9.00 uur.

De speciale kindervrijmarkt vindt plaats aan de Westerhaven. Jonge verkopers zijn vanaf 9.00 uur welkom om een plek op het plein te zoeken. De handel begint daar om 10.00 uur. Vooraf aanmelden voor de vrijmarkten is niet mogelijk.

Op verschillende plaatsen in het park zullen extra fietsenrekken en toiletten worden geplaatst voor de vrijmarkt. Ook komen er diverse eet- en drinkgelegenheden. Er wordt alleen geen alcohol verkocht.

Regels vrijmarkten

De gemeente heeft een lijst aan regels rondom de vrijmarkten op het Noorderplantsoen opgesteld. Zo mag elke grondplaats maximaal vier meter lang zijn en zijn kramen niet toegestaan. Daarnaast is alleen de verkoop van tweedehands goederen toegestaan. Het is de bedoeling dat verkopers hun plek schoon en leeg achterlaten.

De verkoop van alcohol, dranken en etenswaren is verboden. Ook verhitting van etenswaren, in welke vorm dan ook, is niet toegestaan.

Voor de vrijmarkt bij het Noorderplantsoen gelden nog aanvullende regels. Zo mag de verkoop van goederen alleen plaatsvinden op het half-verharde trottoir en niet op het gras. Ook auto's die goederen uit komen laden, mogen niet op het gras parkeren. Verder mag er in het Noorderplantsoen niets aan bomen worden bevestigd.

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.