Deze Koningsdag brengt de koninklijke familie voor het eerst sinds 2004 weer door in Groningen. Hoe bereidt de stad zich voor op het koninklijk bezoek? Een overzicht van alle voorbereidingen.

In aanloop naar Koningsnacht en Koningsdag worden er de komende dagen verschillende opbouwwerkzaamheden verricht in de binnenstad voor de opbouw van diverse podia en de opbouw van de route waarlangs de familie loopt. Sinds afgelopen dinsdag worden er bijvoorbeeld voorbereidingen voor vrijdag getroffen op het Martinikerkhof en de Grote Markt.

Ook worden er op diverse plekken langs de route sinds woensdag werkzaamheden verricht, onder meer bij de Martinikerk, het Waagplein, de Oude Boteringestraat, het Broerplein en de Stoeldraaierstraat. Vanaf donderdag zullen ook diverse podia worden opgezet en soundchecks worden gedaan. Hiervan kunnen omwonenden geluidshinder ervaren.

Wanneer alle evenementen zijn afgelopen en de koninklijke familie de stad weer heeft verlaten, worden er ook afbouwwerkzaamheden verricht van de podia en de route. Deze zullen op de meeste plekken op vrijdagavond of zaterdag worden afgerond. Bekijk hier het precieze schema van de op- en afbouwwerkzaamheden.

Fietsenrekken

Sinds begin april heeft de gemeente enkele vaste fietsenrekken uit de binnenstad verwijderd om ruimte te creëren voor de evenementen in de stad en de bezoekers die op de komst van de koning afkomen. Het gaat om fietsenrekken bij het Prinsenhofhotel, bij het Feithhuis aan het Martinikerkhof, op het Broerplein/Academieplein, aan de zuidzijde van de Vismarkt en in de Stoeldraaiersstraat. Na Koningsdag worden deze rekken weer teruggeplaatst.

Bewoners kunnen vrijdag hun fiets aan de buitenkant van het centrum parkeren. Er zullen tijdens de dag verschillende borden klaarstaan om de weg hiernaartoe te wijzen.

Laatste voorbereidingen

Donderdagochtend en -middag vinden de laatste voorbereidingen plaats voor aankomende Koningsdag- en nacht. Zo worden enkele ondergrondse afvalcontainers aan de Rode Weeshuistraat en Stoeldraaiersstraat vanaf donderdag tijdelijk afgesloten. Deze worden in de loop van zaterdag weer geopend.

Ondernemers moeten hiernaast rekening houden met de slecht bereikbare binnenstad op vrijdag. Zij moeten hun onderneming uiterlijk donderdag bevoorraden.

Afsluitingen

Vanaf donderdag gelden er ook verschillende afsluitingen en parkeerverboden voor auto's en motoren. Zo is het niet toegestaan om vanaf donderdag op de Concourslaan, het Gedempte Zuiderdiep, de Hoge der A, de Lage der A, de Reitdiepskade en de Pottebakkersrijge te parkeren en vanaf vrijdag mogen er geen voertuigen staan op de Helperbrink, de Praediniussingel en de Sint Jansstraat.

Op deze plekken in de stad worden onder andere fietsenrekken geplaatst en taxistandplaatsen ingericht. Ook worden sommige straten afgesloten vanwege festiviteiten en evenementen.

Winkels

Alle ondernemers die vlakbij of aan de route liggen, mogen aankomende vrijdag pas om 13.00 uur open. Tot die tijd is de route volledig afgesloten met hekken.

Vorige maand liet de Groningen City Club, de belangenvereniging voor ondernemers in de binnenstad van Groningen, aan RTV Noord weten dat zij begrip hebben voor deze maatregelen, ondanks de eventuele lagere omzet. "We weten dat het niet anders kan (..). Er zullen ook veel mensen die Groningen leuk vinden en hier binnenkort naartoe komen."

Volgens de gemeente worden de hekken vrijdag om 13.00 uur zo snel mogelijk verwijderd.

Maandag 30 april tussen 12.45 en 13.45 uur kan je via NUjij live al jouw vragen over vijf jaar Willem-Alexander als koning stellen aan historicus en auteur Han van Bree. Stuur hier nu alvast je vragen in.