Het centrum van Groningen is op Koningsdag bijna helemaal afgesloten vanwege de komst van de Koninklijke familie. Hoe kan je je dan het beste verplaatsen? Een overzicht van alle manieren om je vrijdag in en rondom de stad te manoeuvreren tijdens de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Volgens de gemeente Groningen is de binnenstad op Koningsdag het beste te voet te bereiken. Door de stad heen staan verschillende borden en tekstkarren die de looproutes aangeven in het centrum. Vanaf 6.00 uur is de route die de koninklijke familie aflegt volledig afgesloten met hekken. Na 13.00 uur worden die weer verwijderd.

De gehele dag zal de binnenstad van Groningen vrij druk en vol zijn. Inwoners of bezoekers die naar de andere kant van de binnenstad willen, kunnen het beste om het centrum heengaan. Op de fiets kunnen zij dit doen via de Diepenring, Gedempte Zuiderdiep, Munnekeholm en Brugstraat en met de auto ook onder andere via de Diepenring.

Tijdens Koningsdag is het niet toegestaan om fietsen in de binnenstad te parkeren. Wel staan er extra fietsenrekken aan de buitenkant van het centrum. Door de stad heen staan verschillende borden die de weg hiernaartoe wijzen.

Voor de vrijmarkten en de overige evenementen worden ook verschillende wegen in de stad (deels) afgesloten, waaronder het Borneoplein, Gedempte Zuiderdiep, Hoge der A, Lichtboei, Nassauplein en de Westerkade. Een overzicht van de afsluitingen en parkeerverboden is hier te vinden.

Openbaar vervoer

Op Koningsnacht, van 26 op 27 april, rijden 17 buslijnen in Groningen en Drenthe de hele nacht door. Zo rijden Q-linklijnen en Qliner lijnen van Groningen richting Leek, Roden, Annen, Delfzijl, Emmen, Drachten, Assen en Stadskanaal minimaal twee keer per uur.

Daarnaast rijden ook op Koningsdag de bussen van Qbuzz en Arriva veel extra ritten en rijden ze langer door, namelijk tot 2.00 uur.

De NS rijdt vrijdag volgens een speciale Oranjedienstregeling. Dit betekent dat op diverse trajecten extra en langere treinen worden ingezet. Reizigers kunnen uiterlijk tot vrijdag 14.00 uur online een Oranjeretour-ticket aanschaffen, waarmee ze op Koningsdag met 20 procent korting reizen.