Om de verkeersdoorstroming tijdens de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg van Groningen te waarborgen, bouwt Combinatie Herepoort tijdelijke viaducten bij de ongelijkvloerse kruisingen met de Hereweg, de Helperzoom en het Oude Winschoterdiep.

De viaducten gaan deel uitmaken van de tijdelijke weg langs de noordbaan van de ringweg die de verkeersdoorstroming tijdens de aanleg van de nieuwe zuidelijke ring moet waarborgen.

Die tijdelijke weg komt grotendeels op een ondergrond van aarde te liggen. Hiervoor worden de taludslangs de ringweg opgehoogd. Bij de ongelijkvloerse kruispunten in de zuidelijke ringweg is dit echter niet mogelijk. Daarom worden hier tijdelijke viaducten gebouwd.

De tijdelijke viaducten worden vier tot zeven meter breed. De lengte varieert van 70 tot 115 meter. Ze worden ongeveer vijf meter hoog. De viaducten hebben een onderstel van staal. De weg op het viaduct wordt gebouwd van gewapend beton. Daarop komt een asfaltlaag.

Bij de Esperantokruising/Helperzoom is afgelopen november al een deel van het tijdelijke viaduct over het spoor gebouwd. Dit vaiduct wordt nu eerst afgebouwd, voordat begonnen wordt met de twee andere tijdelijke overwegen.