Groningen is een nieuw wandelpad rijker: het Pronkjewailpad. Dit wandelpad van zo’n 250 kilometer voert langs de 'Pronkjewails' van stad en ommeland.

Het Pronkjewailpad is een antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord, die traditioneel al een half uur na inschrijving is volgeboekt.

Het Pronkjewailpad is een pad, maar tegelijkertijd ook een doorlopend evenement. Onderweg zien en beleven de wandelaars van alles, want net als bij de Tocht om de Noord spelen proeven, kunst, theater, muziek en cultuur een grote rol.

De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen: de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. "Zo ga je onderweg door de Groningse borgen en musea heen, soms verdwaal je in een maisdoolhof, of loop je door het Nationaal Park Lauwersmeer, proef je een appeltje, een stukje paling of Groningse poffert en ontdek je hoe de wierden zijn ontstaan", aldus organisator Peter Velthuis.

Zo’n 150 toeristische, culturele en recreatieve ondernemers langs de route openen van donderdag tot en met zondag de deuren van hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of juist fruitboomgaard.

Proeven en beleven

De wandelaars bepalen zelf wanneer en hoeveel ze lopen. Er kan alleen gewandeld worden tussen 12 april en 31 oktober. Inschrijven voor het Pronkjewailpad kan vanaf 31 maart. De inschrijfkosten bedragen 38 euro. De deelnemers krijgen dan een zogenoemde Pronkjewailkaart waarmee de pronkjuwelen onderweg 'verzilverd' kunnen worden.

Degene die alle benodigde stempels (minimaal 60) heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor het slotevenement in november: de Camino Groningen. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.