The Big Building in Groningen, een verzamelpand in het voormalige Groningse hoofdpostkantoor met ongeveer zeventig startups, gaat op 31 mei definitief dicht.

Na de sluiting komt er voorlopig geen nieuwe 'Big Building' voor de bedrijven die er gevestigd zijn. De initiatiefnemers zijn er niet in geslaagd om nieuw onderdak te vinden, zo hebben ze hun huurders medegedeeld.

Het voormalige PostNL-pand achter het Groningse hoofdstation ontwikkelde sinds september 2015 steeds meer tot een smeltkroes van startups.

Vanaf de start van het project was al duidelijk dat het pand op 1 juni 2018 zou worden gesloopt. Vanwege de tijdelijkheid betaalden de jonge ondernemers dan ook een lage huurprijs.

Zoektocht

De initiatiefnemers achter The Big Building, Nick Stevens en Ralph Steenbergen, zijn vanaf het begin van het project op zoek geweest naar een opvolger van het pand. Zij werden daarbij geholpen door de gemeente, maar ook die kon geen bruikbaar alternatief bieden.

Hoewel er geen nieuw pand komt, blijft het initiatief wel voortbestaan als The Big Building Academy. "Het doel achter The Big Building was altijd breder dan een gebouw alleen", legt Nick Stevens uit. "Daarom starten we in de komende maanden de Academy, omdat er veel kennis in de community is. Ik geloof dat iedereen iets weet wat een ander zou moeten weten. Het is ons doel om die kennis met elkaar te kunnen delen."