De meeste gemeentelijke heffingen, afvalstoffenheffing, dalen of blijven gelijk dit jaar in Groningen. Omdat de onroerendezaakbelasting (ozb) echter stijgt, betalen inwoners gemiddeld iets meer. 

Zo stijgt de ozb dit jaar met zeven euro, is de verwachting. Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De rioolheffing blijft gelijk en zal dit jaar waarschijnlijk zo'n 16.129 euro opleveren. De afvalstoffenheffing daalt met vier euro en zal dit jaar naar verwachting voor 25.739 aan inkomsten zorgen. 

Gemeenten verwachten dit jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dit is 2,5 procent meer dan in 2017. De ozb, rioolheffing, reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn deze met ruim 7,3 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

De rioolheffing maakt 16,5 procent uit van de totale heffingen. Gemiddeld maakt de ozb voor gemeenten 40,7 procent van de totale heffingen uit. Iets meer dan de helft van de ozb wordt geïnd op woningen.