De zogenoemde DigiD-fraudebende in Groningen had het vooral gemunt op buitenlandse studenten omdat die minder schade zouden lijden dan Nederlandse studenten. Dat verklaarde de 58-jarige Frits T., voormalig belastingambtenaar uit Westerlee, donderdag bij de rechtbank in Assen. Hij is een van de negen verdachten in de zaak.

T. kreeg naar eigen zeggen van medeverdachte Pascal S. uit Groningen een lijst met adressen en zocht in het systeem van de Belastingdienst naar de bijbehorende persoonsgegevens en burgerservicenummers. "Alleen van buitenlandse studenten, die lijden minder schade. Nederlandse studenten zouden nooit meer een hypotheek kunnen krijgen", zei de verdachte.

In 2012 en 2013 werden van 370 studenten de DigiD-gegevens misbruikt. Zo werden buiten hen om toeslagen aangevraagd. Via rekeningen van katvangers is ruim 380.000 euro buitgemaakt.

De verdachte zegt onder druk te zijn gezet. "Mijn zoon had schulden en werd mishandeld. Als ik meewerkte, stopte dit."

Codes

In juni 2013 meldden studenten bij Logius dat zij niet meer konden inloggen. Logius ziet als onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken toe op het uitwisselen van gegevens en het verlenen van toegang tot onlinediensten. Logius startte een onderzoek. De DigiD-codes waren allemaal met dezelfde computer aangevraagd, waardoor de onderzoekers bij T. uitkwamen.

Als belastingambtenaar wist hij wanneer de activeringscodes werden verstuurd, zodat verdachte S. die kon onderscheppen door ze uit de brievenbus te vissen. Hij gebruikte een loper om die bussen te openen. S. beweert dat T. en zijn zoon het brein zijn achter deze fraude. De zaak wordt vrijdag voortgezet.