De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) sloopt maandag een monumentaal pand  in ’t Zandt. De NAM kocht het pand in 2015.

Het gaat om een woning aan de Hoofdstraat in het dorp. Omwonenden zouden sinds vrijdag, drie dagen voor de sloop, per brief op de hoogte zijn gebracht, meldt het Dagblad van het Noorden.

Buurtbewoners reageren geshockt op het besluit van de NAM en zijn bang dat de aardoliemaatschappij meer Groningse woningen zullen slopen.

Het pand, dat maandag op de schop gaat, is gebouwd in 1907. Nadat de aardbeving voor een onveilige woonsituatie zorgde, kocht de NAM het pand in 2015 op. Sindsdien is de woning onbewoond gebleven.

Business care

Een woordvoerder van de NAM zegt tegen de regionale krant dat de sloop van het pand aan de Hoofdstraat onderdeel uitmaakt van een zogenaamde business care. Volgens de aardoliemaatschappij heeft de gemeente Loppersum hen gevraagd om het pand te slopen en iets nieuws te realiseren als onderdeel van de versterkingsopgave.

Volgens de NAM heeft de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ook naar de versterkingsmogelijkheden gekeken, maar ook hij zou concluderen dat behoud van het pand niet reëel is.  

Het is niet de eerste keer dat de NAM een opgekocht pand sloopt. In 2015 werden 39 huizen opgekocht die door de gaswinning aardbevingschade hadden opgelopen. Kort daarna werden acht panden gesloopt.