De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) schrapt het plan om een campus te realiseren in China. Er is onvoldoende draagvlak voor de aanvraag.

Hierom heeft de universiteit besloten de aanvraag voor het aanbieden van transnationaal onderwijs niet in te dienen. Dit maakt de universiteit maandag bekend. 

Eerder op maandag werd al bekend dat de Universiteitsraad tegen de realisatie van de campus bij Yantai was. De raad maakt zich zorgen over de academische vrijheid. In november werd duidelijk dat de Groningse vestiging een functionaris van de Communistische Partij zou krijgen.

"Samen met de faculteiten en opleidingen onderzoeken we de komende tijd welke andere vormen van samenwerking in Yantai mogelijk zijn", aldus collegevoorzitter Sibrand Poppema.

Vestiging

De RUG wilde graag een vestiging in China openen, zodat ze meer internationale studenten en onderzoekers kunnen aantrekken. Daarbij was de keuze gevallen op Yantai, een stad met zeven miljoen inwoners in het noorden van China.

In oktober 2015 sloot de RUG een convenant met de Chinezen. Dat gebeurde onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping.

Academische vrijheid

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven had eerder al laten weten dat de Universiteitsraad moet instemmen, voordat ze het plan kan bekrachtigen. Ook de minister was bezorgd om de academische vrijheid.

Naar verluidt heeft de universiteit al drie miljoen euro gestoken in de voorbereidingen van het project.