Studenten in Groningen hebben vrijdagmiddag uit protest om de verengelsing van de opleidingen een sit-in gehouden in een ruimte van de faculteit der Letteren in Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zou de universiteit te commercieel bezig zijn. 

De actie was een reactie op het ontslag dat een docent geschiedenis vorige week nam uit onvrede over de koers van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens deze inmiddels ex-docent is de Rijksuniversiteit Groningen momenteel te commercieel bezig en wordt de aandacht voor het Engels overdreven.

De docent lichtte afgelopen vrijdag zijn ontslag toe in het NRC. De demonstrerende studenten uitten vrijdagmiddag in grote lijnen dezelfde kritiek.

Engels

Volgens een van de studenten is het onzinnig wanneer er aan uitsluitend Nederlandse studenten geschiedenis gegeven wordt in het Engels. "Ik word daardoor belemmerd, ik zal later toch echt in het Nederlands les moeten geven. Dan moet ik de Nederlandse taal toch echt heel goed beheersen!", zo stelde hij.

Volgens enkele studenten is het feit dat de RUG zo veel mogelijk buitenlandse studenten tracht aan te trekken een financiële kwestie. "Dat de RUG financiële problemen heeft, daar kunnen we wel begrip voor hebben. Maar dan moet er meer geld komen voor onderwijs in plaats van dat de universiteit al te commercieel wordt". 

Gesloten deuren

Ze vinden ook dat niet alles achter gesloten deuren besloten moet worden. "Wij zijn niet dom: het zou goed zijn wanneer jullie ons eerder en beter informeren", aldus een van de studenten. 

De klachten werden aangehoord door enkele docenten, die lieten weten veel van de kritiek van de studenten te kunnen begrijpen.