Verslaggever Rob Mulder weigert mee te werken aan het externe onderzoek dat RTV Noord instelt naar het omstreden vuurwerkitem van de journalist. Mulder is het er niet mee eens dat hij de uiteindelijke reconstructie niet mag inzien. 

Ook vindt hij dat niet de hoofdredactie van RTV Noord, maar oud-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden Pieter Sijpersma als onafhankelijk extern onderzoeker conclusies aan het onderzoek moet verbinden.

De regionale omroep heeft Sijpersma gevraagd een reconstructie te maken van hoe het omstreden vuurwerkitem van Mulder tot stand is gekomen. Afgelopen week ontstond commotie omdat de verkoop van illegaal vuurwerk in scène zou zijn gezet. De 'illegale' handelaar in het item bleek uiteindelijk dezelfde te zijn als de verkoper van het legale vuurwerk.

Later bleek ook dat Mulder een vuurwerkpakket cadeau heeft gekregen van de handelaar. De journalist ontkent overigens dat hij reclame heeft gemaakt in ruil voor het cadeau. 

Teleurgesteld

Hoofdredacteur Mischa van den Berg heeft Sijpersma gevraagd een integriteitsonderzoek uit te voeren. Dat Mulder nu heeft aangegeven niet aan het onderzoek mee te willen werken, is niet verstandig, zegt Van den Berg in het Dagblad van het Noorden

Mulder laat weten dat hij erg teleurgesteld is over de gang van zaken. "Omdat nu niet helder kan worden wie welke rol heeft gespeeld, waar de verantwoordelijkheden hebben gelegen en hoe daarmee is omgegaan. Van transparantie is in dit extern onderzoek dus geen sprake."