Initiatiefnemers van Tuinindestad vinden het doodzonde om kerstbomen met kluit op de brandstapel te gooien. Daarom verhuurt de organisatie grond om de bomen volgend jaar opnieuw te gebruiken.

Iedereen kan vanaf dinsdag 2 januari zijn kerstboom-met-kluit bij Tuinindestad langs brengen voor herplant. ‘Wij stoppen hem weer in de grond, zodat je de volgende Kerst weer samen onder dezelfde boom kan zingen’, zo meldt woordvoerder Frans Kerver. De organisatie wil ook kerstbomen met kluit verhuren.

Afgelopen maand zijn er bijna tweehonderd adoptiebomen verhuurd aan evenveel adoptieouders. "Zonde om zo’n boom na 2 weken aan de straat te zetten en verbranden", is het meest gehoorde argument. Adoptiebomen worden opgekweekt met een compacte kluit, waardoor de overlevingskans 80 tot 90 procent is.

Alle adoptiebomen krijgen een uniek nummer, waarmee de eigenaar identificeerbaar is. Na terugkomst worden de bomen herplant. Zo worden de adoptieouders elk jaar herenigd met hun eigen, biologisch gekweekte boom. De oudste boom dateert uit 2010 en is dit jaar voor de 8e keer geadopteerd, een unicum.

Vraag

De vraag naar adoptiebomen is groter dan het aanbod. Daarom biedt Tuinindestad iedereen de kans om zijn boom-met-kluit langs te brengen bij Tuinindestad.

Afhankelijk van de kluit hebben ook regulier gekweekte bomen een overlevingskans van 30 tot 40 procent. Hoe meer wortel er is overgebleven, hoe groter de kans. Wilt u uw eigen boom in december 2018 terugvinden, hang er dan een herkenbaar token in, stevig en regenvast (van plastic of metaal).

Leeft ie nog, dan kunt u hem de volgende Kerst voor 10 euro asielgeld terugkrijgen. Tuinindestad heeft plek voor maximaal tweehonderd reguliere kerstbomen.