De gemeenteraad wil mogelijk onderzoek gaan doen naar het mislukken van het aardwarmteproject WarmteStad. Woensdag wordt er in de raad gedebatteerd over het onderwerp. 

In november besloot het stadsbestuur dat WarmteStad voorlopig 'in de wacht' wordt gezet. Het Dagblad van het Noorden blikt alvast vooruit op het debat in de gemeenteraad over dat besluit. 

Bij het project was het de bedoeling om met ondergrondse warmwaterbronnen ongeveer 12.000 huishouders te voorzien van aardwarmte. Het Staatstoezicht op de Mijnen vreest echter voor aardbevingen en zette ook vraagtekens bij de deskundigheid van de organisatie achter WarmteStad, die wordt gevormd door de gemeente en het Waterbedrijf.  

Volgens de verantwoordelijke wethouder Mattias Gijsbertsen is de organisatie weldegelijk deskundig en kwam de kritiek als een verrassing. Volgens Gijsbertsen zorgde meer kennis over geothermie voor twijfels.

Zes miljoen euro

De gemeenteraad neemt woensdagavond een besluit over het stoppen met WarmteStad. Dat zou een strop betekenen van zo’n zes miljoen euro. Verschillende oppositiepartijen en coalitiepartij VVD zouden een commissie willen instellen die onderzoek doet naar het mislukken van het project.

De partijen willen onder andere weten wat de rol van het gemeentebestuur en WarmteStad was en of de gemeente tekort heeft geschoten in de controle van de plannen. Het is nog onduidelijk wie er precies in de commissie komen te zitten.