De vestiging van de Primera in winkelcentrum Paddepoel in Groningen hoeft niet verplicht op zondag open te zijn. Ook mogen ze hier geen boetes voor ontvangen.

Dat heeft het Hooggerechtshof Leeuwarden dinsdag besloten.

De Groningse winkel en de Vereniging van Eigenaren van het winkelcentrum hebben al langere tijd een conflict. De Primera-vestiging weigert, net als enkele andere winkels in het winkelcentrum, op zondag zijn deuren te openen. Elke keer dat zij de deuren niet opendeden op koopzondag, legde de Vereniging van Eigenaren een boete op van 500 euro. 

Omdat de winkelier weigerde te betalen, is de Vereniging van Eigenaren naar de rechter gestapt. De rechter bepaalde dat de vereniging in zijn recht stond en de winkelier moest het openstaande boetebedrag van tienduizend euro betalen. De winkelexploitant is vervolgens in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Boetes

Dinsdag heeft het gerechtshof bepaald dat deze boetes niet betaald hoeven te worden. Wel moet de winkelier andere boetes betalen voor het dichtblijven op donderdagavond, tijdens de koopavond.