De politie is op zoek naar slachtoffers van afpersing en mishandeling door de 40-jarige Groninger Jan B. De man werd maandag opgepakt na de mishandeling van een horecamedewerker in de Poelestraat.

De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte, sinds hij in mei 2016 op voorwaarden werd vrijgelaten, meerdere slachtoffers heeft gemaakt en roept hen op zich te melden.

Jan B., bekend als spilfiguur binnen de Groningse hooliganscene, werd in 2011 veroordeeld tot negen jaar cel wegens mishandeling, drugshandel en afpersing. Hij kwam in mei 2016 onder voorwaarden vrij.

De mishandeling van de horecamedewerker valt binnen zijn proeftijd en de politie zegt aanwijzingen te hebben dat het niet de enige misstap van B. is sinds hij werd vrijgelaten.

Angst

Volgens de politie houdt B. zich nog steeds bezig met afpersing en mishandeling. Zijn slachtoffers zouden echter uit angst vaak geen aangifte willen doen.

De politie hoopt dat er slachtoffers zijn die zich toch willen melden nu B. vastzit. Zij kunnen dat eventueel anoniem doen, aldus de politie.

Criminele organisatie

Jan B. werd op 30 maart 2011 veroordeeld tot een celstraf van negen jaar nadat hij anderhalve kilo cocaïne had verkocht aan een Engelse undercoveragent.

Hij deed dit volgens de rechter als leider van een criminele organisatie: de Groningen Casual Firm (GCF), die er hooliganpraktijken op nahield rondom wedstrijden van FC Groningen.