De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een minieme voorsprong op Nijmegen genomen bij de Keuzegids Universiteiten die dinsdag is verschenen en scoort het beste als 'brede klassieke universiteit'.

De RUG krijgt 63 punten op de ranglijst, één meer dan vorig jaar en een half punt meer dan Nijmegen. Onder de brede klassieke universiteiten vallen Groningen, Nijmegen, Utrecht, Leiden, de VU en de UvA in Amsterdam. Deze scholen hebben elk duizenden eerstejaars.

Volgens de uitgever is Wageningen Universiteit, net als voorgaande jaren, van alle universiteiten de beste. De drie universiteiten die het sterkst dalen waren Leiden, Eindhoven en Rotterdam. Deze drie onderwijsinstellingen hadden te maken met een sterke groei in hun aantal eerstejaars. Volgens de studenten was deze groei niet goed opgevangen op het gebied van faciliteiten en begeleiding.

De Keuzegids velt een oordeel op basis van onder meer statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten. De onafhankelijke gids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt alle bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs.

'Rijkste universiteit'

Dit jaar heeft de Keuzegids Universiteiten ook een hoofdprijs toegedeeld aan elke universiteit in zijn eigen categorie. De Rijksuniversiteit Groningen heeft hierbij de categorie gewonnen van 'rijkste universiteit'.

Het vermogen per student bedroeg eind 2016 19.780 euro.