In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan is vanaf mei in het Groninger Museum een half jaar lang de grote overzichtstentoonstelling 'Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928' te zien.

Centraal in de expositie in het Groninger Museum staat het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20e eeuw waarbinnen De Ploeg is ontstaan.

De Ploeg werd op 5 juni 1918 opgericht door een aantal jonge Groningse schilders die zich afzetten tegen het traditionele werk van schilders als Jozef Israëls, Otto Eerelman en H.W. Mesdag.

De leden van De Ploeg lieten oude tradities los om nieuwe wegen in de schilderkunst tot stand te laten komen. Vincent van Gogh, voorloper van het expressionisme, was voor de jonge Groningers een grote inspiratiebron.

Gevestigde orde

Na honderd jaar, vindt het Groninger Museum het een goede gelegenheid om het werk van de Ploegkunstenaars te vergelijken met de toenmalige gevestigde orde.

De tentoonstelling laat daarom topwerken van Ploegleden als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink zien, naast werk van traditionele Groningse coryfeeën als Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten.

Activiteiten

Daarnaast is er aandacht voor het werk van twee van de grootste Ploeg-inspiratoren: Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh.

De tentoonstelling, van 26 mei tot en met 4 november, is het middelpunt van een grote manifestatie met vele activiteiten in de stad en de provincie Groningen, zoals muziekvoorstellingen, symposia en wandelroutes.