De rechtszaken tegen de vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een uit de hand gelopen drugsdeal en daaropvolgend schietincident inde Topaasstraat in Groningen, zijn uitgesteld.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan NU.nl na berichtgeving van RTV Noord

De rechtszaken zijn uitgesteld omdat de rechters het OM de kans willen geven om verder onderzoek te doen naar de 4000 xtc-pillen die zijn gevonden na het schietincident. Deze pillen zijn nog niet onderzocht, waardoor de advocaten van de verdachten pleitten voor vrijspraak van drugshandel. Dit verzuim was volgens de rechters onbevredigend.

Ook krijgt het OM de kans om onderzoek te doen naar het DNA dat is gevonden op het vest van het slachtoffer. Tot nu toe is het nog niet duidelijk aan wie dit DNA toebehoort.

Schietincident

In april wilden drie van de verdachten, waaronder het slachtoffer, in een woning aan de Topaasstraat vierduizend xtc-pillen leveren aan een koper. Bij de overdracht ontstond een worsteling. Een van de aanwezigen had een vuurwapen meegenomen omdat hij de pillen zonder betaling mee wilde nemen. 

Bij de worsteling is een van de verdachten in zijn buik geschoten en zwaargewond geraakt. Hij is vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee weken geleden eiste het OM zes jaar cel tegen de verdachte die zou hebben geschoten. Tegen de andere verdachten is twaalf en zestie nmaanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.