Gemeente Groningen stopt per direct met voorrangsproef Eikenlaan

De gemeente Groningen heeft per direct de pilot met een fietsoversteek op de Eikenlaan stopgezet. Bij wijze van proef kregen fietsers die de weg overstaken voorrang boven het autoverkeer. 

Het kruispunt vormt een drukke schakel in de fietsroute naar de Zernike Campus. De pilot zou oorspronkelijk van september tot en met eind oktober duren, maar is een maand eerder gestopt, maakt de gemeente vrijdag bekend. 

Het college komt tot dat besluit doordat ze verwachten dat de herfstvakantie geen nieuwe informatie gaat opleveren voor de pilot. Uit de pilot bleek dat het kruispunt tijdens de spits wel veiliger was voor fietsers. Wel moesten automobilisten en ook stadsbussen vaak lange tijd wachten voor zij het kruispunt konden oversteken.

De veiligheid van fietsers buiten de spits bleek juist te zijn afgenomen. Op 12 oktober werd een fietser nog aangereden op de Eikenlaan. Volgens de gemeente zijn de resultaten van de proef ook niet zoals gehoopt.

Nieuwe maatregelen

De voorrangssituatie wordt nu weer teruggedraaid, zodat fietsers weer moeten wachten voor ze kunnen oversteken. 

De gemeente gaat nieuwe maatregelen te gaan nemen om het kruispunt veiliger en de doorstroom soepeler te maken. Zo wil de gemeente een 30 kilometer zone instellen, tijdelijke verkeersdrempels aanleggen en verkeersregelaars inzetten.

Lees meer over:
Tip de redactie