Studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben te veel stress. Dat stelt de Groningse Studentenbond (GSb) op basis van eigen onderzoek. 

Voor de politieke jongerenorganisatie JOVD is dit aanleiding om bij de Rijksuniversiteit Groningen te pleiten om maatregelen om werkdruk bij studenten te verminderen.

Eén van de zaken waar studenten door gestresst raken is de aanwezigheidsplicht tijdens colleges. En daarom zou de RuG colleges online moeten aanbieden en studenten meer eigen verantwoordelijkheid moeten geven, zo meldt de JOVD.

Studenten zouden volgens de JOVD zelf moeten kunnen bepalen of zij een college wel of niet bijwonen.

Colleges

"Eigen verantwoordelijkheid is een belangrijk onderdeel van ontplooiing, en daar dragen verplichte colleges zeker niet aan bij. Een student aan de universiteit is verantwoordelijk genoeg om zijn of haar eigen keuzes te maken", aldus Rik Heiner namens de JOVD Groningen.

Daarom wil de JOVD dat alle colleges online aangeboden worden. De universiteit beschikt over een prima systeem daarvoor, maar hier wordt volgens de JOVD niet in alle gevallen gebruik van gemaakt.

Zelf tijd indelen

Door colleges online aan te bieden krijgen studenten de kans zelf hun tijd in te delen, vindt de jongerenorganisatie. 

De student is tenslotte de "klant" van de universiteit, dus moet de universiteit aan de vraag van de student voldoen in plaats van andersom. De stressfactor om iedere dag naar de universiteit te komen valt hierdoor gedeeltelijk weg, zo beoogt de JOVD.