De Groningse internetondernemer Edwin Kuipers heeft het initiatief genomen voor een nieuwe hardloopwedstrijd. Het wordt de run met het grootste aantal deelnemers ter wereld: drie miljoen. 

Daarmee zou deze run meer deelnemers trekken dan de Marathon van New York, Amsterdam en Rotterdam samen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag .

De run luistert naar de naam Imagine Run en verschilt in één belangrijk opzicht van alle andere wedstrijden: de start en finish zijn bij de eigen voordeur van elke deelnemer. Het doel van de run, die gepland staat voor 20 mei 2018, is om zoveel mogelijk mensen op hetzelfde moment in beweging te krijgen.

Edwin Kuipers is als internet-ondernemer gewend aan grote getallen, en om grote aantallen mensen te bereiken. Hij is oprichter van één van de meest succesvolle Nederlandse nieuws apps, Crowdy News, dat maandelijks tweehonderd miljoen mensen bereikt. Hij werkt bij het realiseren van de Imagine Run samen met oud-atleet Gerard Nijboer (62) en Jacques de Krom. 

Hartaanval

Kuipers kwam op het idee van de Imagine Run nadat hij een hartaanval had gehad en in het ziekenhuis was beland. Volgens de artsen zou hij het niet hebben overleefd wanneer hij niet zo’n goede conditie had gehad en zoveel aan sport (wandelen) had gedaan.

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kwam hij op het idee om een app te ontwikkelen die mensen zou stimuleren om te gaan hardlopen, allemaal op hetzelfde moment.

App

Voor de Imagine Run is een app ontwikkeld die gratis is te downloaden, waarvoor Gerard Nijboer trainingsschema’s maakt. De app stelt de gebruiker zelf hardlooproutes voor.

Als lopers van een bepaalde run op hetzelfde moment inloggen, lopen ze virtueel allemaal samen, aldus Edwin Kuipers in het Dagblad van het Noorden.