Restaurant Sushi Mall in Groningen, waar zondag 3 september door leden van studentenvereniging Vindicat grote schade zou zijn aangebracht tijdens een feest, ontkent dat de studenten wangedrag hebben vertoond. 

Dit maakt een woordvoerder van het restaurant aan NU.nl bekend. "Er was geluidsoverlast. Maar dat de leden van Vindicat schade hebben aangebracht of personeel onjuist zouden hebben bejegend, klopt helemaal niet."

Website Sikkom berichtte zondag dat, tijdens een feest op 3 september, het sushirestaurant zou zijn beschadigd. Getuigen meldden dat leden van de studentenvereniging tegen muren plasten, personeel schoffeerden en met glazen gooiden. Dit is onder andere overgenomen door NU.nl

"Ik weet niet hoe deze verhalen in de wereld zijn gekomen. Er klopt helemaal niets van", aldus de woordvoerder van Sushi Mall. Er waren rond de tweehonderd studenten aanwezig op het feest, wat 'voor geluidsoverlast zorgde'. "Maar verder was er niet zoveel aan de hand."

Vindicat

Het bestuur van studentenvereniging Vindicat zei eerder op maandag al dat er 'geen sprake is van schade' in de Sushi Mall in Groningen. 

"We zijn direct een onderzoek gestart. Uit gesprekken met meerdere bedrijfsleiders (van het restaurant, red.) komt niet naar voren dat de gasten zich ernstig hebben misdragen", aldus Vindicat. Het bestuur erkent echter wel dat de politie ter plaatse is geweest voor een melding van geluidsoverlast. Daarom overlegt het bestuur maandagochtend met de huisoudsten om hun verhaal over de bewuste avond te horen. 

Volgens Vindicat zullen alsnog gepaste maatregelen volgen als leden zich hebben misdragen.

Bedreiging

Nog onbekende personen hebben maandag 'in ieder geval één' Vindicat-woning beklad met graffiti, bevestigt voorzitter Stijn Derksen aan NU.nl na berichtgeving van RTV Noord. Dit naar aanleiding van het vermeende incident in het sushirestaurant. 

Ook heeft Vindicat sinds zondag meerdere bedreigingen gekregen. "Het varieert van mensen die zeggen dat 'de fik erin moet', tot dreigementen dat ons iets moet worden aangedaan", aldus Derksen. De politie is op de hoogte gesteld, maar er is vooralsnog geen aangifte gedaan.

Incidenten

Het studentencorps uit Groningen is het afgelopen jaar meerdere malen onder vuur komen te liggen. Zo was er onder meer een incident waarbij een lid van Vindicat tijdens een ontgroening op het hoofd van een aspirant-lid was gaan staan. 

Ook circuleerde een zogeheten 'bangalijst', waarop vrouwen een cijfer kregen voor hun kwaliteiten in bed. Door deze incidenten moest Vindicat aan strenge voorwaarden voldoen om nog accreditatie te krijgen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. 

Zo moeten incidenten als seksuele intimidatie, fysiek geweld en vernedering uitgebreid geregistreerd worden.