Een paar honderd studenten van de studentenvereniging Vindicat hebben vorige week zondag vernielingen aangericht in een Gronings sushi-restaurant. 

Dat meldt de Groningse nieuwswebsite SikkomVolgens het stadsblog hebben de leden van de studentenvereniging onder andere tegen muren geplast, met glazen gegooid en flessen wijn gestolen. Ook is er een gat in een wc-deur getrapt. 

Een ooggetuige laat aan de Groningse nieuwswebsite weten dat de studenten vooral erg te keer gingen tegen het personeel. "Dat werd bespot, omver geduwd, uitgelachen als ze iets lieten vallen en compleet onder de voet gelopen door de studenten." 

"Het liep volledig uit de hand. De studenten waren veel te dronken en begonnen alles te slopen", vertelt een andere toeschouwer. Uiteindelijk zijn de studenten het restaurant uitgezet. 

Aangifte

Momenteel is het nog onbekend hoeveel schade het restaurant precies heeft opgelopen. Een medewerker laat aan RTV Noord weten dat er geen aangifte van het incident is gedaan.

De leden van Vindicat bezochten het restaurant ter afsluiting van het hospiteerweekend. Hierin wordt bepaald welke nieuwe studenten er in de Vindicat-huizen mogen wonen.

Opspraak

Het Groningse studentencorps lag het afgelopen jaar meerdere malen onder vuur. Onder meer door een incident waarbij een lid van Vindicat tijdens een ontgroening op het hoofd van een student was gaan staan, met ernstig hersenletsel tot gevolg. Ook circuleerden er op de club zogenoemde 'bangalijstjes' waarop vrouwen werden beoordeeld om hun bedkwaliteiten.

Begin juli werd de accreditatie van Vindicat door de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool voor een jaar verlengd, onder een aantal strikte voorwaarden. Als de vereniging daar niet aan voldoet, zullen de onderwijsinstellingen de banden met de studentenvereniging verbreken.

Afgelopen week werd de Groningse roeivereniging Aegir, dochtervereniging van Vindicat, voor een jaar geschorst vanwege het plaatsen van een seksistisch artikel in verenigingsblad De Ster.