Bij Tjuchem heeft zich dinsdagavond een aardbeving voorgedaan, die een magnitude had van 1.9. 

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat dit alweer de vierde aardbeving in de maand september is.

Dinsdag waren er ook al twee bevingen bij Appingedam. Die aardschokken hadden een magnitude van 1.2 en 1.3. Een week eerder vond een aardbeving met een magnitude van 1.8 plaats bij Appingedam. 

Er kwamen toen vier schademeldingen binnen bij Centrum Veilig Wonen. 

Schademeldingen

Er is nog niets bekend over eventuele schademeldingen na de meest recente beving. Op sociale media wordt ook geen melding gedaan dat iemand de beving heeft gevoeld.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft onlangs afgesproken dat ze van elke beving met een magnitude boven de 1.0 een rapport maken en gaan kijken of er maatregelen nodig zijn. Daarvoor moeten ze ook contact opnemen met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). ​

Gaswinning

De bevingen worden veroorzaakt door de gaswinning in Groningen. Dit heeft in sommige gevallen schade aan de huizen als gevolg. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot in april de gaswinning, die nu op 24 miljard kuub per jaar ligt, per 1 oktober met 10 procent te verlagen.

De verlaging was op advies van SodM. De toezichthouder stelde dat dit de enige manier was om de kans op het aantal en op zwaardere bevingen te verminderen.

Verschillende partijen, waaronder de NAM, zijn in beroep gegaan tegen deze verlaging. In november wordt de uitspraak van de Raad van State hierin verwacht.