De binnenstad van Groningen wordt tijdens de jaarwisseling dit jaar deels vuurwerkvrij gemaakt. 

De precieze gebieden staan nog niet vast, maar het college zegt te denken aan de Poelestraat, Peperstraat, Gelkingstraat, de Grote markt en de Vismarkt. "Handhaving is in dit gebied meer behapbaar."

Het besluit is genomen met het oog op openbare orde en veiligheid. "De binnenstad is tijdens Oud en Nieuw een gebied met extra risico's, omdat er veel mensen naar dit gebied trekken", laat het college in een brief weten.

Ook zouden de monumentale gebouwen en de lastige bereikbaarheid voor hulpdiensten een rol hebben gespeeld in de beslissing. 

Inperking

Het college merkt op dat het vuurwerkverbod kan worden beleefd als een 'fikse inperking van een oude traditie'. Uit een onderzoek in 2016 bleek dat de meningen van Groningers over dit onderwerp sterk verdeeld waren. 

Er wordt dan ook gevreesd voor de veiligheid van de handhavers. "We hebben immers te maken met uitgaanspubliek dat onder invloed kan zijn van alcohol of drugs." Groningen wil dit jaar dan ook kijken hoe Stadjes reageren op het gedeeltelijke vuurwerkverbod. 

Aftelmoment

Het jaarlijks georganiseerde aftelmoment is dit jaar verplaatst naar de Vismarkt, omdat daar meer ruimte is. Eerder vond dit op de Grote Markt plaats, maar daar is te weinig ruimte door de ijsbaan. .