De werkzaamheden voor de aanleg van de Helperzoomtunnel en rond de spoorwegovergang bij de Esperantostraat in Groningen verlopen volgens planning. Daardoor kunnen treinen van en naar de stad vanaf maandag weer rijden. 

Sinds zondag 6 augustus wordt er 24 uur per dag gewerkt aan de spoorwegovergang bij de Esperantostraat en bij de Helperzoomtunnel. Vanwege de werkzaamheden konden er enige tijd in beide richtingen geen treinen rijden tussen Groningen en Assen en Groningen en Zuidbroek. 

Bij de werkzaamheden aan de Esperantokruising is spoor verwijderd, grond afgegraven en zijn nieuwe rioleringsbuizen geplaatst. Momenteel wordt er gewerkt aan het herstel van het spoor zodat het treinverkeer maandagochtend weer hervat kan worden. Het lijkt er op dat deze planning wordt gehaald, zo blijkt uit op de site van Aanpakring Zuid. 

Bij de Helperzoomtunnel ligt het spoor er weer helemaal in. Ook bij de Esperantokruising ligt alle ballast op z’n plek en worden de sporen en de dwarsliggers zondag weer neergelegd. Daarna worden de sporen weer aan elkaar gelast en volgt er een laatste controle.