Op woensdag 16 augustus wordt in Huizinge de tot nu toe zwaarste aardbeving in het Groningse gaswinningsgebied herdacht.

Die woensdag is het precies vijf jaar geleden dat bij Huizinge de tot nu toe zwaarste gasbeving in Groningen plaatsvond.

Om deze beving te herdenken zullen aanstaande woensdag de klokken in een groot aantal kerken luiden. Daarnaast wordt er een 'koffertocht' georganiseerd, waarmee bewoners van de bevingsregio willen aangeven dat volgens hen de gaswinning nog altijd boven hun veiligheid gaat.

De organisatoren van de herdenking stellen dat de Nederlandse overheid vijf jaar na dato nog steeds het produceren van gas voorrang geeft boven de veiligheid en leefbaarheid van Groningen.

Gedupeerden en sympathisanten lopen daarom met koffers en verhuisdozen in een stille tocht naar een eeuwenoude, gestutte boerderij in Huizinge.

Kerkklokken

Om 22.30 uur, het tijdstip van ‘de grote klap’, luiden de kerkklokken van Huizinge. Kerken elders zullen om 20.00 vijf minuten luiden als openingsakkoord van de herdenking. De organisatie roept kerken in heel Nederland op mee te doen aan de actie door hun klokken te laten luiden.   

Protest tegen kaalslag

"De actie is een protest tegen de manier waarop met mensen wordt omgegaan en het voortzetten van de gaswinning, de veroorzaker van kaalslag en verruïnering van het Groningse platteland met haar prachtig oude gebouwen en monumenten", aldus de organisator van de herdenking, de actiegroep Van Graan naar Banaan.

"Al bijna zestig panden zijn inmiddels afgebroken, diverse huizen staan leeg en duizenden woningen moeten worden gesloopt of versterkt. De koffers en verhuisdozen staan symbool voor het gevoel van ontheemding dat veel Groningers hebben."

Actiegroepen

De koffertocht is een initiatief van de actiegroep Van Graan Naar Banaan, ondersteund door Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, Platform Kerk en Aardbeving, Houd Groningen Overeind en het Groninger Gasberaad.