De Groningse gemeenteraad blijft achter het project Warmestad staan, ondanks het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om terughoudend te zijn met geothermieprojecten in het aardbevingsgebied.

De gemeente Groningen werkt al sinds 2014 samen met het Waterbedrijf Groningen aan de voorbereidingen voor Warmtestad. Op het Zerniketerrein wordt een warmwaterbron aangeboord om duizenden huishoudens in Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren verwarmen.

Het boren moet nog beginnen, maar de eerste buizen voor het project liggen inmiddels in de grond.

Staatstoezicht op de Mijnen

Uit onderzoek van het Staatstoezicht vorige week donderdag, zou echter blijken dat er risico’s kleven aan geothermie. Zo zouden de boringen aardbevingen kunnen veroorzaken.

Een groot aantal raadsfracties vroeg daarop om een spoeddebat waarin het gemeentebestuur kon uitleggen hoe eventuele risico’s in de plannen zijn meegewogen.

Risicomijding

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen stond er niets nieuws in het rapport van SodM. "In het rapport staan geen risico’s of zorgen in die wij niet hebben besproken of opgelost", zo zegt hij.

Daarnaast is er volgens Gijsbertsen alles aan gedaan om eventuele risico’s tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door het 'stoplichtsysteem' TLS. Dat maakt het mogelijk al in te grijpen voordat het boren voelbare trillingen veroorzaakt.

Vertrouwen

Een grote meerderheid van de gemeenteraad blijft vertrouwen houden in het project. Alleen Marjet Woldhuis van de eenmansfractie 100% Groningen, het enige raadslid dat eerder tegen de Warmtestad-plannen stemde, vindt dat er reden is tot ongerustheid.