Het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) gaat kritisch kijken naar de vergunning van het aardwarmteproject WarmteStad. Het is mogelijk dat de vergunning, die in november stopt, niet wordt verlengd.

Dat meldt RTV Noord woensdag.

Uit onderzoek van het Staatstoezicht vorige week donderdag, zou blijken dat er risico’s kleven aan geothermie. Zo kunnen boringen aardbevingen veroorzaken. Het SoDM schreef dat er terughoudend moet worden omgegaan met geothermie in een aardbevingsgebied zoals Groningen.

De gemeente Groningen is samen met Waterbedrijf Groningen al sinds 2014 bezig met de voorbereidingen op een aardwarmteproject. Op het Zerniketerrein wordt een warmwaterbron aangeboord en met dat warme water willen ze duizenden huishoudens in Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren verwarmen.

Verlenging

De vergunning voor het project moet in november worden verlengd door Henk Kamp, minister van Economische Zaken. Die maakt gebruik van adviezen van onder andere het SoDM.

Een woordvoerder heeft tegen de regionale omroep te kennen gegeven de eventuele verlenging van de vergunning tegen het licht te houden. 

De gemeenteraad van Groningen hield woensdagmiddag een spoeddebat over WarmteStad, waaruit zou blijken dat ze achter het project blijven staan.