Het Groningse stadsbestuur wil na de zomer starten met een steviger aanpak van de illegale kamerverhuur in de stad.

"We willen dat de inspectie na de zomer langs de deuren gaat van panden waarvan we vermoeden dat er sprake is van illegale studentenhuisvesting", zo zegt wethouder Roeland van der Schaaf zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Volgens de krant wonen honderden Groningse studenten in panden waarvoor geen vergunning voor studentenhuisvesting is afgegeven.  

Pandjesbazen

Volgens de wethouder is de aanpak niet gericht op studenten, maar op de illegale verhuur door pandjesbazen. "Maar de consequentie is uiteindelijk wel dat studenten moeten verhuizen."

Jongerenwoningen

Daarvoor zullen ze volgens Van der Schaaf echter ruim de tijd krijgen. Over vervangende woonruimte is hij positief: "Er worden de komende jaren ontzettend veel jongerenwoningen bijgebouwd, de komende jaren zo’n vierduizend."

Gezinswoningen

Het stadsbestuur wil naast de aanpak van bestaande illegale kamerverhuur ook een stop op de vergunningverlening voor studentenkamerverhuur in gezinswoningen.

Daarbij speelt volgens Van der Schaaf ook de spanning op de woningmarkt een rol. "Het mag eigenlijk niet zo zijn dat gezinswoningen voor studentenkamers worden gebruikt, terwijl er alternatieven zijn", zo zegt de wethouder in het Dagblad.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan om de vergunningverlening voor gezinswoningen stop te zetten.