Digitalisering Gronings dialect moet uitsterven voorkomen

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de RUG en het Huis van de Groninger Cultuur gaan samen met Google zorgen dat het Groningse dialect digitaal behouden blijft.

Tijdens Digital X Groningen, een event van Google, Groningen Digital City en de Gemeente Groningen, presenteren zij het project Gronings Digi-toal.

Dit project is onderdeel van het Groninger Woordenboek Nieuwe Stijl, een samenwerking tussen het Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Huis van de Groninger Cultuur. De samenwerking met Google is een primeur voor het Nedersaksisch taalgebied.

Momenteel wordt op de RUG het Gronings gedocumenteerd voor het wetenschappelijke online taalproject Endangered Languages. Deze wereldwijde online taaldatabase is ook door Google geïnitieerd.

Dialect vastleggen

Op 20 juni gaan onderzoekers van de RUG in gesprek met bezoekers van Digital X Groningen in de Suikerfabriek en The Big Building.

Bezoekers kunnen ter plekke hun eigen dialect online vast laten leggen en er is de mogelijkheid de eigen Groninger woordenschat te testen met een digitale quiz.

Lees meer over:
Tip de redactie