Oefenwedstrijd tussen Groningen en Everton afgelast

De oefenwedstrijd tussen FC Groningen en de Engelse club Everton is afgelast door burgemeester Peter den Oudsten.

De wedstrijd zou op 22 juli worden gespeeld in het Noordlease Stadion in Groningen.

Den Oudsten had eerder al laten weten dat hij de wedstrijd wilde verbieden omdat er honderden Engelse supporters richting Groningen wilde komen. Het risico op een confrontatie met FC Groningen-supporters was volgens hem te groot, omdat er te weinig politie beschikbaar zou zijn.

Ook waren er de afgelopen jaren ongeregeldheden tussen fans van FC Groningen en andere Europese teams die naar Groningen kwamen voor een wedstrijd. 

'Zuur'

Everton meldt dinsdag op Twitter dat de wedstrijd niet doorgaat. "Beide clubs konden geen akkoord krijgen met de burgemeester van Groningen als gastheer van het oefenduel", aldus Everton.

FC Groningen-directeur Hans Nijland laat in een reactie weten flink te balen van het besluit van Den Oudsten. "Wij hebben begrip voor de verantwoordelijkheden van de burgemeester, maar hebben flinke moeite met de weinig flexibele houding van de politie. Die heeft zich in onze ogen star opgesteld en geen enkele bereidwilligheid getoond om de oefenwedstrijd tegen Everton door te laten gaan", zegt hij.  

"Dat is heel zuur en voelt ongelooflijk wrang. Kennelijk is het dus niet mogelijk in de zomerperiode aantrekkelijke voetbalwedstrijden te organiseren, terwijl wij van mening zijn dat de politie er vooral is om evenementen te begeleiden en niet om ze af te blazen."

Voorstel

Volgens Nijland is er vanuit FC Groningen nog het voorstel gedaan om een fanzone voor de Everton-supporters in te richten bij sponsorrelatie TKP. "Deze fanzone wilden wij in gezamenlijkheid met Everton en de directie van TKP optuigen." Het voorstel kon de burgemeester niet overtuigen de wedstrijd door te laten gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie