De inwoners van Groningen zijn heel erg trots op hun eigen stad en provincie. Landelijk gezien is Groningen ook nog eens de zesde populairste stad van Nederland. 

Maar als je alleen kijkt naar de mening van de Stadjers, dan scoort Groningen in de top. Dat blijkt uit het Steden en Streken Merkenonderzoek.

Amsterdam is dit jaar nog steeds de meest aantrekkelijke en populairste stad, vlak voor Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag.

Groningen volgt op een mooie zesde plek en laat daarmee Nijmegen, Den Bosch, Delft en Haarlem achter zich in de top-10 van merkkracht van de steden.

Trots

De stad Groningen stijgt echter naar de derde plaats in de top-10 als alleen wordt gekeken naar de mening van de Stadjers zelf. Inwoners van Maastricht zijn het meest trots op hun eigen stad. Ook Den Bosch scoort nog net iets beter dan Groningen.

Opvallend is dat de Groningers het meest trots zijn op hun eigen provincie. De band is de laatste jaren flink sterker geworden. "Kennelijk beseffen de Groningers door het aardbevingsleed nog meer hoe ze van hun provincie houden", verklaart adviseur Beerda. "De trots onder de Groningers was altijd al bovengemiddeld hoog, maar voor het eerst is deze nu het sterkst ontwikkeld van alle provincies." 

De Groningers worden gevolgd door Drenthe en Limburg.

Onderzoek

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor het onderzoek van 2017 zijn 12.243 respondenten ondervraagd. Elke gemeente, streek en provincie is op 43 factoren onderzocht, waaronder merkkracht, persoonlijkheid, bezoek en groeiverwachting.

Onder de inwoners van de dertig grootste gemeenten en de provincies is op dertien aanvullende factoren navraag gedaan naar het woonplezier.