Vier studenten journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben de Noordelijke Innovatie Persprijs gewonnen. Ze wonnen de prijs vrijdagavond met een door hen bedachte nieuwe app: 'Prik – luister eens naar een ander’.

De app ‘Prik’ moet ordening brengen in de vele reacties onder nieuws en op Facebook, en bovendien op zo’n manier dat iedereen wordt uitgenodigd zelf ook deel te nemen aan de vele discussies.

De Noordelijke Innovatie Persprijs is een beloning voor de meest kansrijke journalistieke startup van de master journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), en is een initiatief van de Noorder Pers Sociëteit, Dagblad van het Noorden en het Groningse productiebedrijf Pro-Time.

De prijs vormt de afsluiter van het onderdeel ‘Ondernemerschap in de Journalistiek’ dat aan de RUG wordt gegeven. Doel van de prijs is om te bevorderen dat nieuwe generaties journalisten zowel ondernemend als innovatief leren denken. Ook hopen de initiatiefnemers dat de prijs vernieuwing in de journalistiek stimuleert.

Andere deelnemers

Aan de wedstrijd werd door in totaal vier groepen studenten deelgenomen.

Een tweede groep studenten ontwikkeld het concept ‘De Achtervolging’, een nieuwe manier om serieuze sportjournalistiek te bevorderen, enigszins naar voorbeeld van ‘Follow the Money’.

Een derde groep bedacht: ‘Cadre’, een app die context biedt aan nieuws, zodat mensen snel achtergrond informatie tot zich kunnen nemen bij nieuwsontwikkelingen.

Het vierde concept, dat eindigde op de tweede plaats, was ‘Nieuwsflip’, een nieuwe manier om foto’s in te zetten om nieuws aantrekkelijk te maken voor jongeren die tegenwoordig zeer visueel zijn ingesteld.