Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen bijna alle uitspraken in de omvangrijke fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). 

Dit bevestigt het OM na berichtgeving van RTV Noord.

Hoofdverdachte Hans G. kreeg drie weken geleden drie jaar cel opgelegd van de rechtbank in Almelo voor de fraude bij de universteit. G. was het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer bij de Groningse universiteit.

Het OM is over het algeheel tevreden met de veroordelingen, maar wil voor een paar uitspraken toch in beroep. "In een paar gevallen zijn we het niet eens met de strafmaat, en in sommige gevallen kunnen we ons niet vinden in de motivering", aldus de woordvoerder.

Medeverdachten

In totaal stonden zeven medeverdachten terecht voor corruptie, witwassen en heling. De zoon van G. en de eigenaar van een installatiebedrijf werden veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. De eigenaar van een onderhoudsbedrijf moet 12 maanden de cel in.

De schoondochter van G. kreeg een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd. De vrouw van G. werd vrijgesproken, net als een medewerker van de RUG. Tegen de vrijspraak van de vrouw van G. gaat het OM niet in beroep. 

Fraude

Volgens de rechter gunde G. opdrachten voor bouwwerkzaamheden bij de RUG aan vrienden. In ruil daarvoor kreeg hij van de bouwbedrijven smeergeld en auto's. 

Via valse facturen die G. zelf goedkeurde, betaalde de universiteit uiteindelijk de rekening. In totaal zou met de fraude, die plaatsvond tussen 2008 en 2016, zo'n 1,1 miljoen euro zijn gemoeid.