Oud-staatssecretaris Bleker wil zestig miljard euro voor aanpak bevingsproblemen

In concept initiatiefwetsvoorstel schrijft oud-staatssecretaris Henk Bleker dat er zestig miljard euro vrijgemaakt moet worden voor de aanpak van de bevingsschade in Groningen die is veroorzaakt door gaswinning. 

Ook moet er een 'gasminister' komen, is te lezen in de kern van een concept initiatiewetsvoorstel van Bleker.

Bleker zegt in het Dagblad van het Noorden dat hij het voorstel aan landelijke en regionale politici heeft gepresenteerd.

Volgens Bleker wordt het tijd voor een doorbraak. "Om een einde te maken aan de toegenomen woede, frustratie en machteloosheid over de trage aanpak van de gasproblematiek", aldus de voormalig staatssecretaris van Economische Zaken.

Superwet

Ook is het volgens Henk Bleker noodzakelijk dat er een 'lex specialis' komt, een soort superwet die in een bepaald gebied voorrang krijgt boven andere wetgeving.

In het voorstel van Henk Bleker zou een speciale gasminister wettelijk een ijzersterke positie moeten krijgen, zodat hij zonder bemoeienis van Den Haag, en samen met de regio, het gasgebied kan opknappen en desnoods opnieuw kan inrichten.

Hiervoor zou volgens Bleker tot 2050 zestig miljard euro beschikbaar moeten komen.

Hapklare brok

Volgens Henk Bleker is het wetsvoorstel zo geschreven dat het makkelijk te begrijpen is. "Ik heb er een hapklare brok van gemaakt waar zoveel mogelijk mensen iets van kunnen vinden", aldus Bleker in het Dagblad van Het Noorden.

Lees meer over:
Tip de redactie