Elf miljoen beschikbaar voor inrichting Groninger Forum

Het Groningen Forum kan elf miljoen euro tegemoet zien voor de inrichting van het gebouw. Het geld is afkomstig van de gemeente en bestemd voor de inrichting van de bibliotheekruimten, kantoren, filmzalen en horeca in het gebouw.

De bouw van het Forum ligt op schema. Het gebouw ten oosten van de Grote Markt moet over 2,5 jaar klaar zijn.

Volgens wethouder De Rook en directeur Dirk Nijdam is het lastig exact in te schatten wat precies de uitgaven, maar vooral ook wat de inkomsten van het Groninger Forum zullen zijn. Volgens de wethouder is het verstandig om uit te gaan van een jaarlijks exploitatietekort van 400.000 euro per jaar.

B en W hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het Forum, als het tekort inderdaad zo groot is, de komende tien tot vijftien jaar toch vooruit kan.

Inkomsten horeca

Een van de redenen waarom begroten lastig is, is volgend directeur Dirk Nijdam dat het moeilijk is om te zeggen hoeveel inkomsten de horeca in het gebouw gaat opleveren. "We krijgen straks een bar-restaurant op de tiende verdieping, met een spectaculair uitzicht over de stad en met een dakterras op 45 meter hoogte. Het is lastig te zeggen hoeveel geld dat zal opleveren. Daarom hebben we gekozen voor een voorzichtige inschatting."

Centrale rol

Het Groninger Forum wil een centrale rol spelen in de Groningse samenleving, als 'dé plek in de stad waar nieuwsgierige mensen elkaar kunnen ontmoeten'.

Om die centrale rol te kunnen spelen is het Forum straks zeven dagen per week geopend, van ’s morgens negen uur tot ’s nachts een uur.

Verwacht wordt dat het Forum ongeveer 1,3 miljoen bezoekers per jaar zal gaan ontvangen.

Tip de redactie