Meldingen seksuele discriminatie in Noord-Nederland verdubbeld

Het aantal meldingen van seksuele discriminatie bij de drie Discriminatie Meldpunten is vorig jaar meer dan verdubbeld in Noord-Nederland.

In 2015 werden bij de Meldpunten 22 meldingen van seksuele discriminatie gedaan, een jaar later waren dit er 48. Dit staat in de presentatie van de Monitor Discriminatie 2016 Noord-Nederland.

In het rapport zijn de cijfers van de drie noordelijke Discriminatie Meldpunten (Groningen, Friesland en Drenthe) en van de politie Noord-Nederland geanalyseerd. Opvallend genoeg was het aantal meldingen van seksuele discriminatie bij de politie juist vermindert. In 2015 ging het om 176 meldingen, een jaar later om 124 in totaal. Hiervan gingen 118 meldingen over homoseksuele gerichtheid.

In totaal zijn er vorig jaar 867 meldingen van discriminatie binnengekomen.

Ras

Het aantal meldingen van discriminatie over ras (herkomst en huidskleur), komen het meest voor. Deze meldingen zijn 40 procent van het totaal bij de Meldpunten en 30 procent bij de politie. Deze percentages volgen het landelijk beeld (43 procent en 39 procent).

Hoewel dit aantal meldingen het grootst is, 185 bij de Meldpunten en 118 bij de Politie Noord-Nederland, zijn ze gedaald ten opzichte van vorig jaar. Toen waren dit nog respectievelijk 190 en 264.

Waarom er grote dalingen zijn is nog niet duidelijk, volgens het rapport is er aanvullend onderzoek nodig.

Arbeidsmarkt

De plek waar het meest gediscrimineerd wordt in Noord-Nederland is de arbeidsmarkt. Hoewel dit aantal gedaald is ten opzichte van 2015: 103 ten opzichte van 147. 

Verder is er een stijging de zien op discriminatie op basis van handicap en chronische ziektes. Dit ging van 35 meldingen in 2015 naar 44 in 2016.

Lees meer over:
Tip de redactie