Inzet van undercoveragenten in zaak prostituee was ongeoorloofd

De inzet van undercoveragenten in de zaak van een mishandelde prostituee is volgens de rechter ongeoorloofd 'maar juridisch herstelbaar'. 

Volgens de rechter was de psychische druk die door de agenten uitgeoefend werd op verdachte Dennis J. 'ongeoorloofd'. Maar omdat dit niet heeft geleid tot een bekentenis, is hij hiermee niet geschaad in zijn rechten, laat de rechtbank donderdag weten

Ook ziet de rechtbank het vormverzuim van de undercoveragenten niet als zodanig ernstig dat het inbreuk heeft gemaakt op het proces. Daarmee vond het geen grond voor het niet-ontvankelijk verklaren van de rechtszaak, waar Erik de Mare, advocaat van J., voor had gepleit. 

Twee undercoveragenten in Groningen zouden in november vorig jaar J. hebben bedreigd om zo een bekentenis te verkrijgen. De man werd ervan verdacht in 2008 een prostituee te hebben geslagen en beroofd.

J. had zijn DNA moeten afstaan voor een ander strafbaar feit en dat kwam overeen met het aangetroffen DNA in de zaak van de mishandeling en beroving van een prostituee, acht jaar daarvoor.

Bekentenis

Omdat de DNA-match niet voldoende was om de man aan te houden, probeerden de agenten een bekentenis los te krijgen door bij hem langs te gaan en zich voor te doen als familieleden.

"In zijn woning hebben de agenten gedreigd hem door het raam naar beneden te gooien als hij zich niet zou melden bij de politie. Mijn cliënt woont op driehoog, dus dit is zeer ernstig", zo meldde Erik de Mare, advocaat van de verdachte, eerder aan NU.nl.

Vrijspraak

De rechtbank rekent het J. aan dat hij tot aan het onderzoek voor de zitting heeft gezwegen over het bezoek van de undercoveragenten. "Dit is een afweging geweest van de verdachte, en het nadeel dat hierdoor mogelijk is veroorzaakt is geheel voor zijn eigen rekening", schrijft de rechtbank in een verklaring. 

J. hoorde donderdag dat hij is vrijgesproken voor de mishandeling van de prostituee, wegens te weinig bewijs. Tegen de verdachte was maandag 5 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie (OM). 

"Later deze week bespreek ik met mijn cliënt of hij aangifte wil doen tegen de twee undercoveragenten", meldt de advocaat.

'Nepnieuws'

In dezelfde zaak bracht het Dagblad van het Noorden woensdag naar buiten dat het OM daags voor de vermeende mishandeling van J. een nieuwsbericht naar buiten bracht dat onwaarheden bevatte. 

Een woordvoerder van het OM vertelde eerst aan NU.nl hun bericht 'te stellig te hebben opgeschreven'. Woensdagavond bracht het echter een bericht waarin de verspreiding in zijn geheel ontkend werd. 

Lees meer over:
Tip de redactie