Drie jaar cel voor hoofdverdachte fraude Rijksuniversiteit Groningen

De hoofdverdachte in de fraudezaak aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zijn oude werkgever een schadevergoeding betalen van 450.000 euro.

Volgens de rechtbank in Almelo was Hans G. "een spil in een ambtelijke corruptiezaak bij de universiteit". 

G. was het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer bij de Groningse universiteit. Volgens de rechter gunde hij opdrachten voor bouwwerkzaamheden bij de RUG aan vrienden. In ruil daarvoor kreeg hij van de bouwbedrijven smeergeld en auto's.

Via valse facturen die G. zelf goedkeurde, betaalde de universiteit uiteindelijk de rekening. In totaal zou met de fraude, die plaatsvond tussen 2008 en 2016, zo'n 1,1 miljoen euro zijn gemoeid. De RUG liet eerder weten het bedrag op G. te willen verhalen. 

Celstraffen

Justitie had vier jaar cel tegen G. geëist. Ook zeven medeverdachten stonden woensdag terecht voor corruptie, witwassen en heling. Zo werden de zoon van G. en de eigenaar van een installatiebedrijf veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. De eigenaar van een onderhoudsbedrijf moet 12 maanden de cel in.

De schoondochter van G. kreeg een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd. Zijn vrouw werd vrijgesproken, net als een medewerker van de RUG.

Fraude

Het geld dat G. verdiende, ging naar hemzelf, zijn vrouw, zijn zoon, zijn schoondochter en andere betrokkenen die de fraude mogelijk hebben gemaakt, waaronder nog een medewerker.

Zo regelde G. een baan voor zijn zoon en schoondochter bij de bouwbedrijven, die in ruil daarvoor opdrachten kregen gegund. Zo hoefden de zoon en dochter niet te werken voor hun salaris, dat indirect door de univeristeit werd betaald. Ook kocht G. op kosten van zijn werkgever een auto voor hemzelf en zijn zoon.

Pas in 2016 kwam de fraudezaak aan het licht toen onregelmatigheden werden ontdekt in de administratie van een van de betrokken bedrijven. G. werkte veertig jaar bij de Rijksuniversiteit. De rechter vond de media-aandacht voor de zaak en het feit dat hij zijn baan kwijtraakte, geen reden tot strafvermindering.

Lees meer over:
Tip de redactie