De zoektocht naar de Amerikaanse B-17 bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog is neergestort in de Dollard, is deze week in samenwerking met Het Groninger Landschap en de Amerikaanse Luchtmacht van start gegaan.

Gezocht wordt naar de stoffelijke overschotten twee bemanningsleden. Dat bevestigt natuurbeheerder Silvan Puijman van Het Groninger Landschap aan NU.nl.

Het gebied is eigendom van Het Groninger Landschap, waardoor de beheerders veel kennis hebben van de omgeving. De zoektocht is 1 mei gestart. 

"Wij hebben wel een idee wat het vliegtuig ongeveer ligt", vertelt Puijman. "Ter hoogte van de Maanplaat, in het midden van de Dollard, ligt een diepere geul. We vermoeden dat het vliegtuig hier ligt." Ook heeft Puijman andere aanwijzingen dat het toestel daar vermoedelijk ligt. "In de jaren negentig visten garnalenvissers nog met netten. Op die plek kwam hun net regelmatig vast te zitten in het water."

Daarnaast helpt Het Groninger Landschap de Amerikanen met de stroomsnelheden van de Dollard. "We kunnen ook hier veel informatie uit halen, wat goed te gebruiken is voor de zoektocht naar het vliegtuig."

Veiligheidseisen

Volgens Puijman houden de Amerikanen goed rekening met de veiligheidseisen die het Groninger Landschap voor het natuurgebied heeft opgesteld. "De vergunningen zijn afgegeven en de Amerikanen werken heel secuur. Verder is er een luchtmachtofficier aan boord, die toezicht houdt op de zoektocht."

De bommenwerper werd in 1943 neergeschoten boven de Dollard. Zes bemanningsleden sprongen met parachute uit het vliegtuig. Vijf inzittenden kwamen om het leven. Twee lichamen zitten vermoedelijk nog in het toestel, dat is weggezakt in de modder van de Dollard.

Vertrouwen

Puijman heeft er alle vertrouwen in dat het vliegtuig gevonden wordt. De Amerikanen zoeken tot 20 mei naar het vliegtuig.