Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei in Groningen.

Donderdagochtend worden bij gedenkstenen en monumenten bloemenkransen gelegd. Stichting 4 mei Herdenking Groningen heeft een programma samengesteld. 

Om 9.00 uur vertrekt voor belangstellenden een bus bij de Bornholmstraat. De bloemen worden onder andere gelegd bij de Joodse Begraafplaats, de Noorderbegraafplaats, de Canadese plaquette en het voormalig Huis van Bewaring. Het leggen van de bloemstukken eindigt om 12.00 uur met een afsluiting in het stadhuis.

Vanaf daar rijdt de bus weer terug naar de Bornholmstraat. 

Stille tocht

Deelnemers van de stille tocht vertrekken om 18.45 uur opgesteld bij de Dr.S.van Mesdagkliniek aan de Hereweg. De route loopt onder andere langs het Hereplein, de Oosterstraat en de Grote Markt en eindigt bij het Martinikerkhof. 

Openbare herdenking Martinikerkhof

In de Martinikerk en bij het Martinikerkhof worden openbare herdenkingen gehouden. Om 19.15 uur zal bij het monument St.Joris en De Draak door het Christelijk Harmoniegezelschap Patrimonium Groningen muziek worden gespeeld. De erewacht, bestaande uit leden van de Groningse afdeling van het Rode Kruis, is daar ook bij aanwezig. 

Om 19.40 uur zullen de deelnemers van de stille tocht arriveren. De Commissaris van de Koning René Paas houdt zijn toespraak en Emma Bos, leerling van basisschool  Aquamarijn leest haar gedicht voor. 

Om 20.00 uur klinken twee slagen van de klok van de Martinitoren ten teken van aanvang van de twee minuten stilte. Na de kransleggingen bij het monument van St. Joris en de Draak speelt het strijkkwartet Canto Quartet in de Martinikerk.

Theater Na De Dam

Om 21.00 uur hebben theatermakers door heel Nederland onder de noemer Theater na de Dam een voorstelling voorbereid. Gelijktijdig spelen meer dan tachtig voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. 

In de Martinikerk is aansluitend op de herdenking een voorstelling door De Noorderlingen en Nntwee. De toegang is gratis.

In Groningen zijn nog meer voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog georganiseerd. Bekijk hier het overzicht.

Op de hoogte blijven van al het Groningse nieuws? Like de Facebookpagina van NUgroningen.